Zepter upravlja finansijama pomoću TotalObservera

Zepter brže naplaćuje pomoću TotalObserver-a

Zepter Real Estate upravlja, pomoću TotalObservera, sa preko 380000m2 prostora.

Zepter Real Estate kompaniju odlikuje najdiverzifikovaniji portfolio u Srbiji. Kompanija je osnovana 2008. godine. Poseduje, upravlja i razvija rezidencijalne, prodajne, kancelarijske i industrijske objekte širom zemlje.

Izazov

Rešenje

U jednom trenutku menadžment je doneo odluku da se napravi presek stanja svih nekretnina koje su u vlasništvu Zeptera. Takođe, potencijalnim kupcima je trebalo predočiti sve potrebne informacije o nekretnini za koju su zainteresovani. Ovih informacija ili nije bilo ili su se nalazile na raznim dokumentima različitog formata.
U programu Registar imovine, TotalObserver je omogućio evidentiranje svih nekretnina u vlasništvu Zeptera: objekata, zgrada, zemljišta, perking mesta, stanova itd. Zavedene su osnovne informacije o kvadraturi, načinu gradnje, korišćenim materijalima, vizuelnom stanju nekretnine, zakupu, njenom trenutnom statusu itd. Takođe, za svaku nekretninu dodata je, u formi priloga, kompletna prateća dokumentacija: fotografije, kopija plana, list nepokretnosti, rešenja, ugovori, dozvole, projekti itd. Danas su zaposleni u Zepteru imaju sve informacije na jednom mestu i u mogućnosti su da potencijalnim kupcima/zakupcima predstave svoju nekretninu profesionalno, na najbolji mogući način.
Zepter u Srbiji ima brojne kompanije u svom vlasništvu. Najveći izazov bio je definisati proces fakturisanja zakupa, uz praćenje naplate, kako centralno, tako i za svaku kompaniju-članicu posebno.
TotalObserver je omogućio Zepteru automatizaciju izdavanja finansijskih dokumenata na osnovu parametara zavedenih na ugovorima. Jednom definisane cene zakupa, troškovi električne energije, komunalnih usluga, obezbeđenja itd. softver procesira i automatski generiše potrebna dokumenta (račun, predračun, knjižna odobrenja, knjižna zaduženja itd.). Ove funkcionalnosti su omogućene kako centralno, na nivou matične kompanije, tako i za svaki od pravnih subjekata u vlasništvu Zeptera.
Kompleksan obračun prefakturisanih troškova. Zakupci objekata u vlasništvu Zeptera imaju veoma složenu situaciju po pitanju raspodele troškova prostora u kojem borave.
TotalObserver je za potrebe Zeptera integrisao svoje softverske alate za prefakturisanje troškova za svaki pojedinačni prostor, po nekoliko kriterijuma: na osnovu očitane vrednosti, procentualno u odnosu na udeo u kvadraturi, po jedinici (paušalno). Kada se jednom definišu ovi parametri, prefakturisanje troškova za električnu enegiju, vodu, grejanje, održavanje lifta i sl. radi se po automatizmu i predstavlja ogromnu uštedu u vremenu osobama zaduženim za izdavanje računa.
Praćenje finansija i analiza, s obzirom na kompleksnost i broj zakupaca.
Nakon početka aktivnog korišćenja rešenja, zajedno sa osobljem iz finansija Zeptera, kreirani su namenski izveštaji za potrebe kompanije: „Pregled dugovanja po starosti“, „Pregled zaduženja i naplate za mesec“, „Pregled potraživanja na dan“, „Odnos fakturisanog i naplaćenog po mesecima“ i drugi. Danas Zepter pomoću TotalObserver izveštaja, u realnom vremenu, prati finansijsko poslovanje svih svojih kompanija u Srbiji.

Rezultat

Saradnja Zeptera i TotalObservera traje od 2016. godine.
Iako je inicijalno akcenat bio na kreiranju registra imovine kojom se upravlja i unapređenje procese održavanja, vremenom se ispostavilo se da je još važnije bilo rešiti kompleksne izazove u procesu izdavanja finansijskih dokumenata i praćenja naplate.
Danas Zepter koristi verziju TotalObserver koja pomaže u upravljanju kompletnim potfolijom imovine. Prodavcima je olakšana prodaja i izdavanje nekretnina jer je dobijanje informacija o objektu brzo i jednostavno. Finansijskom sektoru je drastično smanjeno vreme potrebno za pripremu i izdavanja računa, kao i praćenje naplate. Transparentnost procesa fakturisanja i naplate je podignuta na značajno viši nivo, što je skratilo vreme naplate.
Analiza poslovanja putem namenskih izveštaja u realnom vremenu je prilagođena operativnim potrebama zaposlenih u kompaniji.
TotalObserver je na mnogim mestima u procesu postao nezamenljiv alat za upravljanje imovinom.
KLIJENT O NAMA